Karaktersetting
Det tas ofte for gitt blant undervisere på universitetet at man vet hvordan man sensurerer og setter karakterer. I virkeligheten er det å gi konsekvente og rettferdige karakterer en vanskelig utfordring som krever mye øvelse og trening. Følgende momenter kan være til hjelp i dette arbeidet.
Gjør deg kjent med regler og forskrifter
Karakterer gis som regel på en skala fra A–F, eller bare bestått / ikke bestått. På norske universiteter karaktersettes eksamener anonymt så langt det lar seg gjøre.
Eksamensreglene er definert i opplæringslova og UiOs eget studie- og eksamensreglement. I de fleste emner har studentene maksimalt tre forsøk på å bestå eksamen. Det er som regel mulig å ta opp igjen eksamener man har bestått, for å forbedre karakteren (beste karakter gjelder). Hvis studenten blir syk eller har annet gyldig fravær, får de som regel utsatt frist eller kan ta utsatt eksamen (før neste ordinære eksamen). Enkelte studieprogrammer har særskilte regler, så sørg alltid for å sjekke hva som gjelder hos din lokale administrasjon.
Vær oppmerksom på lokale praksiser for karaktersetting
Har du ikke erfaring med karaktersetting på instituttet? Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem, bør du snakke med kollegene om hva som er vanlig for faget ditt. Du kan også ta en titt på karakterstatistikken for tidligere år, men husk at vurderingen din skal baseres på gjeldende kriterier, ikke statistikk.
Sørg for å kommunisere tydelig til studentene hva som anses som en «normal» karakter i faget ditt, og redegjør for hvordan prosessen med karaktersetting fungerer.
Kriteriebaserte retningslinjer for karaktersetting (sensorveiledning)
Vurderingen og karaktersettingen av studentenes prestasjoner skal baseres på kriteriene som er gitt for emnet og eksamenen. Kriteriene skal fremgå av sensorveiledningen, som skal brukes aktivt ved vurdering og sensur.
ANBEFALTE RESSURSER
- Fra høsten 2018 er bruk av sensorveiledninger obligatorisk ved Universitetet i Oslo. Dette notatet skal være en støtte til undervisere ved UiO i arbeidet med å utvikle sensorveiledninger og vurderingskriterier, ved å skissere noen grunnleggende prinsipper og sentrale spørsmål og avveininger knyttet til denne tematikken: F-link-notat (uio.no) Links to an external site.
- Universitet og høgskoleloven: Act relating to universities and university colleges (lovdata.no) Links to an external site.
- Her finner du UiOs veiledninger for karaktergivning: Grading guidelines (uio.no) Links to an external site.
- UiOs egne studie-og eksamensreguleringer UiO's own study and exam regulations (uio.no) Links to an external site.