Stråling, strålevern og teknologi, hvorfor, hva og hvordan skal vi lære?

Risiko

Tannpleiere og tannleger er autoriserte til å utføre røntgenundersøkelser. Røntgenstrålingen som brukes i disse undersøkelser er en type ioniserende, elektromagnetisk stråling som er potensielt helsefarlig. Derfor er det viktig at disse yrkesgruppene kjenner til hvordan risikoen for skader holdes så lav som mulig. De skal også kunne informere pasienter, pårørende og andre om hvor stor denne risikoen er ved de aktuelle undersøkelsene.

Diagnostikk og bildekvalitet

Den andre grunnen til at vi har dette kurset er at vi alltid forsøker å oppnå en bildekvalitet som er god nok for diagnostikk, samtidig som vi holder belastningen (stråledosen) så lav som mulig for både pasienten og andre som måtte oppholde seg i nærheten under en eksponering. Dette kalles optimalisering, et begrep som vi vil snakke mye om. Vi bruker kunnskapen om strålingsfysikken til å forstå hvordan bildene dannes, hvordan bildekvaliteten påvirkes osv. Vi vil også lære litt om teknisk utstyr i forbindelse med røntgendiagnostikk for å sikre at dette brukes optimalt. 

Pensum

Læreboken dekker noe av den grunnleggende strålingsfysikken, -biologien og teknologien brukt. I tillegg vil det være materiale her på Canvas, som på sikt skal bli et lite kompendium. Det vil også bli lagt opp handouts fra hver forelesning/seminar. Norsk regelverk som er en viktig del av pensum er ikke dekket i læreboken.

Spørsmål og tilbakemeldinger

Vi er alltid glad når vi får spørsmål og tilbakemeldinger. Enten direkte i seminarene/forelesningene, personlig eller på e-post. Det er også opprettet en diskusjonsgruppe her i Canvas der en kan stille spørsmål og diskutere i plenum. Ikke vær redd for å bruke det. Den som spør lærer best!